Tryllefløyten

Tryllefløyten

Årets hovedoppsetning er Tryllefløyten av W.A. Mozart.

RingsakerOpearens Tryllefløyten er lagt til et teatermiljø.
Nattens Dronning driver en nattklubb, “Natteramnen”, og Sarastro eier det attraktive “Tempelteateret”. Det har oppstått en sterk konflikt mellom dem, fordi Sarastro “røvet” Pamina, datter av Nattens Dronning, bort fra hennes mor, for å ha henne med i sin neste forestilling….

Publisert: 28.05.2014 12:28
Skrevet av Ann Kristin Farstad.
Epost: produksjonskoordinator@ringsakeroperaen.no  

Libretto av Emanuel Schickaneder
Norsk oversettelse av Per E. Fosser

Forestillingsdager

Tirsdag 11. november kl 19 - Premiere
Torsdag 13. november kl 19
Fredag 14. november kl 19
Lørdag 15. november kl 17
Tirsdag 18. november kl 19
Onsdag 19. november kl 19
Fredag 21. novmeber kl 19
Lørdag 22. november kl 17
Søndag 23. november kl 17

Forhåndsomtale ved operasjef Kari E. Bekken starter ca en time før hver forestilling.

Regi    

Ronald Rørvik

Dirigent

Michael Pavelich

Scenografi

Sunniva Bodvin

Kostymedesign

Anne Gotaas

Lys

Hans Åke Sjöquist

Maske

Maren Togstad

Regiass./koreografi

Marit Grytnes Dullaert

Kormester

Marit Tøndel Bodsberg

 

Inspisient                             

Elin L. Hermansson

Repetitør  

Eva Holm Foosnæs

Solister

Ole Morten Velde sorthvit

Tamino   
Ole Morten Velde

Ole Morten Velde er født på Karmøy og startet sin utdannelse ved Griegakademiet i Bergen. Han har de siste årene bodd i København hvor han først fullførte sin master ved konservatoriet og siden tre års intense operastudier ved det kongelige operaakademi, hvor han var elev hos Susanna Eken. 
Han gjorde sin debut på det kongelige teater i København i rollen som remendado i Carmen og siden Roderigo i otello samme sted. Han har også gjort roller som Don ottavio i Don giovanni, Fernando i Cos fan tutte, Lenski i Evgeny Onegin, Trimalcchio i Bruno Madernas Satyricon, Gonzalve i Ravels L'heure espagnole m.fl.
I tillegg til opera har han gjort flere oratiorer som Händels Messias, Mozarts Requiem, Haydns Nelson messe m.fl. med orkestre som Århus symfoniorkester, Storstrøms symfoniorkester m.fl. Han har sunget under dirigenter som Pier Giorgio Morandi, Michael Boder, Vello Pähn, Alexander Prior, Andrew Litton m.fl og sammen med pianister som Leif Ove Andsnes, Helmut Deutch m.fl.

Lise G. Berg sorthvit

Pamina    
Lise G. Berg

Lise Granden Berg kommer fra Dombås og er utdanna fra Musikkonservatoriet i Trondheim og Kunsthøgskolen i Oslo, tidligere Statens Operahøgskole. Lise har et bredt repertoar både som konsertsanger og på operascenen. Siden hun ble uteksaminert i 2008 har hun gjort flere roller både på distriktsoperascenene og på Den Norske Opera. Disse omfatter bla. Musetta i La Boheme av Puccini, Violetta i La Traviata av Verdi, Marguerite i Faust av Gounod, tittelrollen i Suor Angelica av Puccini og Pamina i Tryllefløyten av Mozart. Her ved Ringsakeroperaen gjorde hun rollen som Antonia i Hoffmanns eventyr av Offenbach i 2010.

Pamina
Anne Wik Larssen

 

Lars Eggen sorthvitPapageno
Lars Eggen

Lars Eggen f. 1984 i fra Tylldalen i Østerdalen. Har mastergrad i utøvende musikk fra institutt for musikk ved N.T.N.U. Har også studert ved Conservatoria di Musica di Perugia og privat ved Hochschule für Musik i Köln. Etter endt utdanning har han jobbet for bl.a. Opera Trøndelag, Operaen i Kristiansund, Opera Nordfjord, TSO Drama, Trondheim Kammermusikkfestival m. fl. Han har deltatt ved flere festivaler som Yo! Opera Festival i Utrecht, Nederland og gjort roller som Moralés i Carmen og tittelrollen i Don Giovanni. Eggen var en av prisvinnerne i den internasjonale sangkonkurransen ”International Voice Competition Kammeroper Schloss Rheinsberg” i 2011.

 

 

Nattens dronning
Thale Bergsaune og Caroline Wettergreen

 

Jens Erik Aasebo sorthvit

Sarastro 
Jens-Erik Aasbø (foto Erik Berg)

Jens-Erik Aasbø ble uteksaminert fra KHiO Operahøgskolen våren -11, og har vært tilknyttet Den Norske Opera og Ballett siden. Der har han medvirket som solist i operaer som Die Zauberflöte og Don Giovanni (Mozart), Macbeth (Verdi), Tristan und Isolde (Wagner) og Salome (R. Strauss). Inneværende sesong gestalter han der blant annet rollene Politikommisær (Lady Macbeth fra Mtsensk - Shostakovich), Il Commendatore (Don Giovanni) og Basilio (Il barbiere di Siviglia - Rossini). Forrige sesong gjestet Jens-Erik Teatro Municipal de São Paulo i Brasil, der han sang rollene Fasolt (Das Rheingold - Wagner) og Il Commendatore (Don Giovanni). Sist vi hørte Jens-Erik her ved RingsakerOperaen, var i 2011. Da sang han rollene Gudbrand Sveum og Nils Graver i kritikerroste I Cancelliraadens Dage (Søderlind), en nyskrevet opera basert på Tryggve Andersens verk.

 Vibeke Kristensen sorthvit1. Dame
Vibeke Kristensen

Vibeke Kristensen kommer fra Stavanger, men bor i København, og er utdannet ved Norges Musikkhøgskole i Oslo og det Konglige Danske Operaakademi. Kristensen debuterte på Den Kongelige Danske Opera i 2004 som Armor i Glucks Orfeus og Duridice, og i sesongen 2005/2006 sang hun Sopie i Werther og Adéle i Flaggermusen, dirigert av Manfred Honeck. Hun har sungen Yniold i Pelleas et Melisande, regissert av Guy Josten. I 2006 debuterte Kristensen på Den Jyske Opera som Susanna i Figaros Bryllup. i 2007/2008 sang hun Frasquita i Teater Hedeland sin oppsetting av Carmen. I tillegg til å synge opera, er Kristensen en ettertraktet solist i oratorier og messer. Hun har vært solist ved de fleste ledende profesjonelle orkestre i Norge og Danmark. Hun har også gjort rollen som Susanna i Figaros Bryllup for Den Nye Opera i Bergen.

Anna Otervik

2. Dame  
Anna Sundström Otervik

Anna Sundström Otervik er Mezzosopran. Hun har vokst opp i Lit, Jämtland. Hun har vært bosatt i Brumunddal siden 1997. Anna er utdannet sanger/sangpedagog fra Trøndelag Musikkonservatorium og Statens Operahøgskole i Oslo hvor hun studerte sang med henholdsvis Sissel Høyem Aune, Kåre Bjørkøy og Mirjana Dancuo Peharda. Anna jobber nå som sangpedagog på Toneheim folkehøgskole og er ellers frilansende sanger. Hun har sunget en rekke kirkemusikalske verk blant annet requiem av Verdi, Mozart, Dvorak, Fauré og oratorier av Bach, Händel,Saint-saëns. Hun har også sunget flere operaroller blant.annet Dorabella fra Cosi fan tutte, Siebel fra Faust, Giulietta fra Hoffmanns eventyr, tittelrollen i «Den glade enke» og «Czardasfyrstinnen» ved RingsakerOperaen. Anna har også mottatt Östersunds kommunes kulturpris og Lions Mellannorrlands kulturstipend. I tillegg til dette har Anna vært på en rekke turneer i Norden og i USA og medvirket som solist ved flere plateinnspillinger. Blant annet med Per Husby, Henning Sommerro, koret Con brio, Mjøsensemblet og ROMO-kvartetten. Sist vi så Anna i RingsakerOperaen var når hun sang Dido i "Dido and Aeneas", juni i år.

Gro Bente 3. Dame
Gro Bente Kjellevold

Mezzosopranen Gro Bente Kjellevold ble engasjert av Den Norske Opera etter utdannelsen ved Barratt Due Musikkinstitutt og Statens Operaghøgskole. Hun holdt sin debutkonsert med debutstøtte fra Rikskonsertene i 1995 og ble samme år tilsatt ved Operaen i Kiel, der hun i løpet av 8 år hadde over 30 operaroller. Gro Bente har mottatt flere priser og stipend. Blant annet ESSO-prisen, Eallenberg stipend og Klæstads legat og har medvirket på 3 CDer, der to av disse er mmed Operaer på CPO. Hun har et stort repetoar innen romanser, kammermusikk og kirkemusikk, har samarbeidet med UD og urfremført 9 verk. Gro Bente Kjellevold har sunget med en rekke symfoniorkester, frie operagrupper, regionoperaer, Rikskonsertene og musikkfestivaler i inn- og utland. Hun turnerer også med egne duett-prosjekt I løpet av de siste årene har hun deltatt flere ganger på Oslo Operafestival, Troldhaugen, Elverum, Bronnbach, RingsakerOperaen og Operaen i Kristiansund. I 2011 tok hun på kort varsel over rollen som Alkmene i Die Liebe der Danae av R.Strauss på Deutche Oper Berlin.

Trond Gudevold 2014.svarthvit

Sprecher
Trond Gudevold

Trond Gudevold debuterte på Den Norske Opera i 2000. Repertoaret hans spenner over et titalls roller, fra Meistersinger av Wagner til Platè av Rameau. Han har hatt flere roller ved Den Norske Opera og vært fast solist ved Städtische Bühnen Münster. Deretter var han solist ved operaen i Kiel med flere ledende roller. Gudevold har medvirket som solist ved en rekke festivaler, og vært solist med de fleste profesjonelle orkestre i Norge. Han har sunget Grev Horn i Verdis Maskeballet hos Den Norske Opera, Kaspar i Jegerbruden for Opera Nordfjord. Han hadde hovedrollen i Geir Tveitts Jeppe for Operaen i Kristiansund.


 Jan Erik FillanMonostatos
Jan Erik Fillan

Jan Erik Fillan kommer fra Porsgrunn og har sin utdannelsefra Statens Operahøgskole og Barrat Due Musikkinstitutt. Han har siden studiene jobbet som frilans operasanger og har ved flere anledninger vært engasjert som solist ved Den Norske Opera, Operaen i Kristiansund, Opera Nordfjord og RingsakerOperaen og Opera Østfold. Han har jobbet med dirigenter som Terje B. Hansen, Kjell Seim, Eivind Aadland, Bjarte Engeset, Ole Kristian Ruud, Dabueke Rustioni, Karen Durgaring, Muhai Tang m.fl. Av roller kan det nevnes Alfrredo Hermont i La Traviata, Nemorino i Elskovsdrikken, Max i Jegerbruden, Gabriel von Eisenstein i Flaggermusen, Don Ottavio i Don Giovanni, Orfeus i Orfeus i Underverdenen, Remendado i Carmen m.fl.  Jan Erik har mottatt Porsgrunn kommunes kulturpris. Han har tidligere i år sunget Pang i Turandot og Gabriel von Eisenstein.
Tanja Leine

Papagena
Tanja Leine

Tanja Leine er fra nederst nede i Brøttumsbakkene, bygda der asfalten ennå ikke er lagt på bygdeveiene. I og med at Samvirkelaget på Brøttum ble lagt ned, endte drømmen om å bli butikkdame, og det ble sangutdannelse i stedet! Etter musikklinja på Stange vgs fortsatte hun studier ved Rogaland musikkonservatorium, Norges Musikkhøgskole og Norges Operahøgskole. Tanja debuterte ved Den Norske Opera i 2001. Hun har sunget en rekke roller ved landets operascener, vært solist med flere ledende norske symfoniorkestre, bl.a. Trondheim symfoniorkester og Stavanger symfoniorkester. Tanja har sunget ved RingsakerOperaen ved en rekke anledninger, sist i ”Czardasfyrstinnen” i 2012. Hun deltok blant annet på Operaball i Sandefjord, ”Porgy and Bess” i Kristiansund i 2013, turné i Finnmark med operaen ”Susanna og telefonen”, og var solist på en nyskrevet opera under Kirsten Flagstadfestivalen 2013. Tanja er ansatt i Musikk i Hedmark.

Tre gutter

Simen Renolen
Einar Høstmælingen Rosenqvist
Vetle Holten-Andersen

Thea Elisa Kleven
Martine Børresen
Nina Marie Lilleengen

Den unge Mozart
Oskar Kippersund