Oppsetning nr. 4

 

opera av Georges Bizet (1875)

RingsakerOperaen 1984

Dirigent: Reidar Hjelde 

Regi: Ronald Rørvik

 

Don Jose, korporal:  Olav Ryan, tenor

Carmen, sigøynerjente:   Randi Eriksen, mezzo

Escamillo,toreador:   Espen Fegran, baryton

Micaela, en landsbyjente:   Ingjerd Oda Mantor, sopran

Zuniga,kaptein:   Knut Hoffart, bass

Morales, offiser:   Arild Sandbakken, baryton

Frasquita, Carmens venninne:   Helga Botn, sopran

Mercedes, Carmens venninne:   Ragnhild Stende Røberg, sopran

Dancairo, smugler:   Ole Hermod Henriksen, baryton

El Remendado, smugler:   Ivar Gilhuus, tenor

Lillas Pastia, krovert:  Svein Selnes

En fjellførerOle Peder Sæther

 

Carmen i 1984 var til da det største løftet RingsakerOperaen hadde gjort. Uvanlig mange solister og ønsket om å bruke lokale ressurser mest mulig, skapte mange utfordringer. Samarbeidet inspirerte både amatører og profesjonelle og resultatet ble meget vellykket både kunstnerisk og økonomisk. Dansere fra Ringsaker Ballettskole: Kjersti Haug, Bente Nustad og Tone Lundstein


Sammendrag av handlingen:

Handlingen i denne operaen er lagt i og rundt Sevilla tidlig på 1800-tallet. Kvinnene på sigarettfabrikken har pause mens soldatene under ledelse av Don Jose betrakter det brokete folkelivet. En av sigarettpikene, Carmen, synger nå sin berømte Habanera om kjærligheten: ”Kjærlighet lar seg ikke fange, den er som fuglen så lett og fri”.
Sigøynersken Carmen er sterk, lidenskapelig og fremfor alt fri. Hun kjenner ikke ordet plikt. Det gjør derimot Don Jose, som ødelegges i tvil mellom kjærlighet, sjalusi, lyst og plikt. Micaela tilhører Don Joses barndom og ungdom og representerer i symbolikk alt han må vende ryggen til om han vil elske Carmen. Andre menn kaster også sine øyne på Carmen, bl.a. toreadoren Escamillo, som i 2. akt synger sin kjente arie: ”Toreador, en garde!”
Senere i 2. akt spotter Carmen Don Jose ved å kaste en blomst til ham, og han svarer med den nydelige blomsterarien: ”Blomsten som du meg hadde skjenket…”.
Det store oppgjøret kommer i siste akt foran arenaen i Sevilla. Escamillo og Carmen er på vei inn til tyrefektingen. Da trer Don Jose frem og ber Carmen om å komme til ham, men hun svarer ved å slenge Don Joses ring i hans ansikt, hvorpå Don Jose stikker Carmen med en kniv og synker selv sammen ved hennes lik.