Om oss

RingsakerOperaen – operaglede for scene og sal!

RingsakerOperaen er en av landets ti såkalte distrikts- og regionoperaer, med Innlandet fylke som nedslagsfelt. Året gjennom sørger RingsakerOperaen for flygelkonserter, torgkonserter, stuntforestillinger og musikalske perler når og hvor du minst aner det. Men det er likevel den store hovedoppsetningen i november hvert år som har gitt  RingsakerOperaen et navn det skinner av. I denne fullsceniske forestillingen er både solistene og de kunstneriske lederne profesjonelle utøvere. Men hele RingsakerOperaens virksomhet, også hovedforestillingen, er basert på et grunnfjell av frivillighet, og et hundretalls frivillige er hvert år med og får oppsetningen i november i havn. 

Brumunddal Strykeorkester ble etablert allerede i 1920, og skiftet etter krigen navn til Brumunddal Orkesterforening. I 1966 fikk foreningen en ny dirigent, Marius Johnsen, som skulle drive orkestret til nye høyder kvalitetsmessig. Da Arvid Fladmoe, musikksjef og dirigent for Den Norske Opera gjestedirigerte orkesterforeningen i mai 1977, ble han så begeistret for det han hørte at han lanserte ideen om å sette opp en hel opera i Brumunddal.

Ideen falt i god jord, og i 1979 hadde Elskovsdrikken av Gaetano Donizetti premiere. RingsakerOperaens første forestilling ble en kjempesuksess. De fire oppsatte forestillingene gikk for fulle hus, og etterspørselen etter billetter var så stor at det ble en ekstraforestilling. To år senere kunne man igjen invitere til forestilling, denne gangen med Jegerbruden av Carl Maria von Weber, og i 1983 var det Den glade enke som stod på programmet. Siden har det gått slag i slag, og fra 2002 har det vært hovedforestilling hvert år. 

I de siste årene har oppsetninger som Hoffmanns eventyr (2010), I cancelliraadens dage (2011), Czardasfyrstinnen(2012), Viva Verdi! (2013), Tryllefløyten (2014), Carmen (2015), De lystige koner i Windsor (2016), Dido og Aeneas/Cavalleria rusticana (2017), Perlefiskerne (2018) og Barberen i Sevilla (2019) trukket fulle hus i Teatersalen i Brumunddal. I 2020 ble det naturlig nok ingen hovedforestilling, men i stedet ble det operafest over ti dager, fordelt på en rekke små og smittesikre arrangementer. I 2021 settes så endelig Jegerbruden av Carl Maria von Weber opp, førti år etter første gang den ble vist i Brumunddal. 

I 1997 fikk RingsakerOperaen fast plass på statsbudsjettet, og ble året etter omgjort fra forening til stiftelse. Stiftere av virksomheten er således Ringsaker Operakor, RingsakerOperaen Produksjon, RingsakerOperaens Venner og Hedmarken Symfoniorkester.

Bærebjelken i RingsakerOperaens virksomhet er ulike produksjonsgrupper, driftet av erfarne frivillige, med støtte av innleide fagpersoner. De sørger for at scenen bygges og males, lyset rigges og kjøres, de nødvendige rekvisittene skaffes, lages og kommer på plass, kostymer sys og tilpasses, og hår, parykk og sminke tilpasses de enkelte utøverne. Dessuten sørger egne dekoratører for å pynte foajeen og inngangspartiet. En egen mediegruppe står for dokumentasjon av oppsetninger og andre arrangementer. Sist, men ikke minst står RingsakerOperaens Venner, en av operaens avdelinger, klare til å sørge for at publikum, frivillige og innleide har det bra før, under og etter forestillingene. 

En viktig hjørnestein i RingsakerOperaen er Ringsaker Operakor, med et tjuetalls sangere. Koret ble dannet allerede i 1977, og ledes i dag av kormester Liv Astrid Dahl, i samarbeid med sangpedagog Magnhild Korsvik, begge profesjonelle. Korets viktigste oppgave er å medvirke i hovedforestillingen hver høst. Men koret har også et eget konsertprosjekt hver vår, i tillegg til å gjøre ulike mindre opptredener gjennom året. Gjennom årene har operakoret framført sentrale korverk som Förklädd gud (Larsson), Elverskud (Gade) og Nelsonmesse (Haydn). 

RingsakerOperaen driver også Ringsaker Operaskole, for barn og unge i alderen 10-18. Allerede i RingsakerOperaens hovedforestilling Den glade enke i 1983, var det en gruppe barn som dansere med på scenen. I Tosca i 2008 var det for første gang barnesangere, i form av et guttekor, med i oppsetningen. Det ble så holdt en workshopserie for sanginteresserte barn i skoleåret 2010/2011, som endte opp i et barnekor våren 2012. Høsten samme år ble Ringsaker Operaskole formelt startet, og ledes i dag av kormester Tone Østli og teaterinstruktør Nina Marie Lilleengen. Enkelte år deltar operaskolens elever i RIngsakerOperaens hovedforestilling, som i Carmen i 2017. Men først og fremst har skolen egne forestillinger: Liten Kirsten i forbindelse med Flagstadjubileet (2013), Rare unger i anledning Prøysenjubileet (2014), Vazelinamusikalen Skikkelige saker (2015 og 2018), en spesialskrevet versjon av Lystige koner i Windsor (2017), Norgespremieren på Nøkkemannen Lucian (2019) og Trollmannen fra Oz (2020). Våren 2021 jobber operaskolen med et Disney-prosjekt.

Kari Elisabet Bekken tiltrådte som nåværende operasjef i en åremålsstilling på fire år i 2014. Denne ble fornyet med seks år i 2018.

Vil du vite mer om RingsakerOperaens historie, henviser vi til beretningene som ble skrevet både til 30 års- og 40 års-jubileene.

Hva er din interesse?